A levegő alapfeltétele az életnek, az IKEA egy vadonatúj, rendkívül kreatív és innovatív fejlesztésével kíván hozzájárulni, hogy tisztább levegőt szívhassunk be otthonainkban. Ismerjük meg GUNRID-ot, a levegőtisztitó függönyt.
„ Egyszerűen csodálatos dolog egy olyan projecten dolgozni, ami lehetőséget teremt az emberek számára, egészségesebb életük legyen otthon. Különösen, ha olyan rendkívül fontos dologról van szó, mint az, hogy tisztább levegőhöz jussanak” –  mondja a termék fejlesztője Mauricio Affonso.
Olvashatjuk az IKEA.today angol nyelven  itt megjelent írásában.
„A WHO felmérése szerint az egyik legnagyobb környezetszennyezési kockázatot a szennyezett levegő jelenti számunkra. Emberek millió halnak meg évente a belélegzett szennyezett levegő következtében. Azzal mindannyian tisztában vagyunk, hogy mit jelent a kinti levegő szennyezettsége, arra azonban kevesebben gondolnak, hogy az otthonunk levegője is lehet szennyezett, sőt akár károsabb, mint a szabad levegő. Gondolhatunk itt például a levegőben lévő formaldehidre.” -mondja az IKEA fejlesztője.
Az IKEA egy olyan egyszerű, kényelmes, de mégis megfizethető megoldást keresett, ami tisztítja a levegőt, de mégsem foglal el nagy helyet az emberek otthonában. Ráadásul a cég előnyben részesíti a multifunkcionális termékeket, ez a termék pedig egyszerre függöny és tisztítja a levegőt is. Egy olyan innovatív technológiát alkalmaz, mely ásványi alapú felületkezelésének következtében fény hatására lebontja a szennyező anyagokat. A technológia működési elve a növények fotoszintézisének az elvén alapul. Hatásosságát laboratóriumi tesztek bizonyítják. A legjobb pedig az, hogy ezt az eljárást, bármely textil esetében lehet alkalmazni.  Előreláthatóan jövőre 2020-ban kerül a termék bevezetésre. Ez az első ilyen terméke az IKEA-nak, de feltehetően nem az utolsó– derül ki az itt közzétett információkból.  A teljes cikket  ide kattintva tudod angolul elolvasni. Őszinte örömmel gratulálok a fejlesztő tudósoknak, munkatársaknak és az IKEA-nak, hogy olyan terméket állítottak elő, amely javítja életünk minőségét és ráadásul hasznos tárgy is az otthonunkban. Ez egy nagyszerű innováció. Remélem, hogy rövidesen Magyarországon is elérhető lesz a GUNRID függöny, megfizethető áron.  Én biztos vennék belőle. Felhasznált képek és szöveg forrása: https://www.dezeen.com/2019/02/19/ikea-air-purifying-curtain-gunrid-design/